雅思阅读真题(Part 3)

The contradictions of tourism

旅游业的矛盾与两难

本篇也叫:旅游业的矛盾、旅游的矛盾、旅游业矛盾、旅游利弊、旅游业的悖论、旅游 矛盾 雅思

Part 3 · 最近考试:2026.10.18宁波大学

本篇为雅思阅读真题(Part 3)《The contradictions of tourism》,共 14 题,2026.10.18宁波大学雅思考试真题回忆,页面提供完整原文、题目、答案与解析,并支持在线机考模式免费练习。本页同时提供 Markdown 版本 供 AI 助手与搜索引擎直接读取。

文章大意

文章讨论国际旅游业的矛盾性:它被视为发展中国家理想的出口产业,可依托独特文化与自然环境,但需要机场、酒店、卫生、道路和医疗等基础设施,政府自建或吸引外资各有代价;旅游业投资风险高,可能因度假地过时、飓风或政治危机而衰退;游客追求真实与原真,却只能通过节庆展示、门票和标识等人工框架来满足;旅游还偏好手工艺品、服饰等可商品化的可见文化,忽视乘车礼仪、对待老人等不可见规则。

题目原文

Tourism may bring benefits to a society but its effects are not always straightforward.

 

A 

International tourism presents itself as straightforward, passive and benign, yet it is complex, interesting and important, full of contradictions and depths. It has enormous growth potential; almost every country desires an expansion in this sector. Yet whether and how to grow is not nearly as straightforward as one might hope.

 

B 

Tourism can provide the ideal export for developing countries, which can capitalize on their unique cultures and natural environments. However, to do this they need to have features such as airports, hotels, sanitation facilities, roads and medical facilities. A government can build these itself, using revenue from local taxes or getting finance from foreign lenders. Alternatively, the government may attract foreign investment, allowing others to pay for the building, thus relieving itself of providing capital but forgoing profits.

 

C 

Tourism is, however, a risky investment. It can gradually decline as a resort becomes seen as outdated, or it can be destroyed overnight by a single hurricane, or a political emergency. Even when successful, countries and localities are faced with a dilemma: keep it within limits, or extend its benefits but also deepen dependence on a single, fickle industry.

 

D 

By definition, tourists travel to see and knowingly to encounter the different, the original, the authentic. In this increasingly global world, what they want is regional and unique. But only through artifice can the tourist demand for authenticity be met. An event such as a festival or ceremony needs to be brought to their attention and its importance and unique nature elaborated to them. Natural sites, too, need to be presented if they are to be regarded as noteworthy; gates, permits, and notices are required to set them apart from the mundane. Complicated framing and staging allows tourists to recognize, by sight, 'the actual thing'.

 

E 

Tourism places a premium on the parts of a culture that are visible, such as handicrafts and costume, and disregards those that are not, like the rules governing seating on a bus, attitudes to the elderly, or appropriate ways of addressing family members; in this way, tourism favors what can be commodified. Yet commodities can be produced most efficiently using Industrial machinery to take advantage of economies of scale, an option closed to village artisans. This alienates the producers from what is being produced, and means the product no longer has any personal meaning to them.

 

F 

In addition, cultural idiosyncrasies and natural spectacles change over time. Tourists can't be attracted, however, to an unstable and ambiguous culture, or to a natural site that is in the process of transforming itself. As a consequence, efforts are made to fix and standardize: folk dances, tortilla-making, peace pipes, bird habitats and the course of the Amazon have all been bound and defined. Had they not been fixed, however, they would not be accessible.

 

G 

Tourism also promotes an external orientation. Like other exports, the 'tourism experience' is produced by local people, and consumed by foreigners. To obtain loans and ultimately create revenue, a government (of whatever size) has to please outside investors and potential travelers. In these ways, tourism can result in a political system becoming more authoritarian and giving less consideration to the needs of individuals within the country.

 

H 

In recent years, with increased awareness of some of these dangers, the phenomenon of ecotourism has developed. This has been seen as a way to prevent and reverse the environmental degradation resulting from tourism as well as from general human activity. Ecotourists distance themselves from mainstream hotel tourists, and also from adventure tourists like those who have, for example, left rubbish at the base of Mount Everest in Nepal. They want to do things like sleep in tents on platforms in tropical rainforests, swim among the fish on coral reefs, or walk over a tree canopy on a net bridge. They value the ecosystem as it is and are willing to pay for its preservation. In this way, they create an incentive for local people to refrain from using natural resources for short-term gain.

 

I 

However, what is fortunate for the birds is not always so fortunate for the local people. In order to be environmentally sustainable, ecotourists have to be few in number. The economies of scale that allow tourism to be profitable cannot operate in a small bush camp. Camping doesn't generate much revenue. Ecotourism proves that tourism does not have to be in conflict with environmental preservation. Unfortunately, it also proves that the realm in which the environment and the economy can be mutually supporting is tiny.

 

J 

Furthermore, Westerners' interest in biodiversity often means that the tourist wants to listen to a parrot, not a local elder, and that dollars bypass beggars on their way to support trees. Thus ecotourists' environmental awareness can stand in contrast to their indifference to the local human community. Tourism always contains a message: this is what we value, this is what we don't.

想在线练习这套卷子?进入机考练习

题目与答案

  1. Tourism – an ideal export?
    A developing country needs money to build things like roads, which provide the necessary 27_____ for tourism.
    • accommodation
    • investment
    • feedback
    • perceptions
    • profit
    • expansion

    答案:infrastructure

    原文定位:Tourism can provide the ideal export for developing countries, which can capitalize on their unique cultures and natural environments. However, to do this they need to have features such as airports, hotels, sanitation facilities, roads and medical facilities

    同义替换:「build things like roads」↔「airports, hotels, sanitation facilities, roads and medical facilities」,「necessary for tourism」↔「to do this they need to have features」,「developing country」↔「developing countries」

  2. The country can use taxes from residents or 28_____ from other countries to provide capital.
    • accommodation
    • investment
    • feedback
    • perceptions
    • profit
    • expansion

    答案:loans

    原文定位:A government can build these itself, using revenue from local taxes or getting finance from foreign lenders

    同义替换:「taxes from residents」↔「revenue from local taxes」,「from other countries」↔「foreign lenders」,「provide capital」↔「getting finance」

  3. Or, money can be found by using 29_____ from abroad, which means the country will not receive any financial gain from what is built.
    • accommodation
    • investment
    • feedback
    • perceptions
    • profit
    • expansion

    答案:investment

    原文定位:Alternatively, the government may attract foreign investment, allowing others to pay for the building, thus relieving itself of providing capital but forgoing profits

    同义替换:「from abroad」↔「foreign」,「will not receive any financial gain」↔「forgoing profits」,「what is built」↔「the building」

  4. Tourism may be affected by natural disasters, political events and people's 30_____ of how modern the resort is.
    • accommodation
    • investment
    • feedback
    • perceptions
    • profit
    • expansion

    答案:perceptions

    原文定位:It can gradually decline as a resort becomes seen as outdated, or it can be destroyed overnight by a single hurricane, or a political emergency

    同义替换:「natural disasters」↔「hurricane」,「political events」↔「political emergency」,「how modern the resort is」↔「a resort becomes seen as outdated」,「Tourism may be affected」↔「It can gradually decline」

  5. Even if the development of tourism is successful, a country has to decide whether the industry's 31_____ is desirable.
    • accommodation
    • investment
    • feedback
    • perceptions
    • profit
    • expansion

    答案:expansion

    原文定位:Even when successful, countries and localities are faced with a dilemma: keep it within limits, or extend its benefits but also deepen dependence on a single, fickle industry

    同义替换:「Even if the development of tourism is successful」↔「Even when successful」,「has to decide whether」↔「are faced with a dilemma」,「expansion」↔「extend」

  6. 32 The writer says that for tourists, an authentic experience
    • is only possible if official barriers can be removed.
    • may be missed if people are not clear what they want.
    • is created in an unnatural manner.
    • may be destroyed by inappropriate behaviour.

    答案:is created in an unnatural manner.

    原文定位:But only through artifice can the tourist demand for authenticity be met

    同义替换:「authentic experience」↔「authenticity」,「for tourists」↔「the tourist demand」,「is created in an unnatural manner」↔「through artifice」

  7. 33 The writer refers to the rules governing seating on a bus as an example of
    • a way in which tourism may change the attitudes of local people.
    • an unintentional cause of offence to local people by tourists.
    • the wide variation there may be between different cultures.
    • an aspect of culture which tourism tends to ignore.

    答案:an aspect of culture which tourism tends to ignore.

    原文定位:Tourism places a premium on the parts of a culture that are visible, such as handicrafts and costume, and disregards those that are not, like the rules governing seating on a bus, attitudes to the elderly, or appropriate ways of addressing family members; in this way, tourism favors what can be commodified

    同义替换:「rules governing seating on a bus」↔「the rules governing seating on a bus」,「as an example of」↔「like」,「tourism tends to ignore」↔「disregards those that are not」

  8. 34 Tourists' interest in traditionally-made objects may lead to changes in
    • how they are made.
    • their design and function.
    • tourist attitudes towards them.
    • the way they are presented for sale.

    答案:how they are made.

    原文定位:Tourism places a premium on the parts of a culture that are visible, such as handicrafts and costume, and disregards those that are not, like the rules governing seating on a bus, attitudes to the elderly, or appropriate ways of addressing family members; in this way, tourism favors what can be commodified. Yet commodities can be produced most efficiently using Industrial machinery to take advantage of economies of scale, an option closed to village artisans. This alienates the producers from what is being produced, and means the product no longer has any personal meaning to them

    同义替换:「traditionally‑made objects」↔「handicrafts」,「Tourists' interest」↔「tourism favors what can be commodified」,「may lead to changes in」↔「produced most efficiently using Industrial machinery」

  9. 35 The writer says that in order to promote tourism, features such as folk dances
    • may be unintentionally neglected.
    • have been publicised in undesirable ways.
    • have been taught to people working in tourist areas.
    • may be prevented from developing naturally.

    答案:may be prevented from developing naturally.

    原文定位:As a consequence, efforts are made to fix and standardize: folk dances, tortilla;making, peace pipes, bird habitats and the course of the Amazon have all been bound and defined. Had they not been fixed, however, they would not be accessible

    同义替换:「folk dances」↔「folk dances」,「may be prevented from developing naturally」↔「fix and standardize」

  10. 36 Ecotourism can be more profitable than mass tourism because it requires fewer facilities.
    • TRUE
    • FALSE
    • NOT GIVEN

    答案:FALSE

    原文定位:In order to be environmentally sustainable, ecotourists have to be few in number. The economies of scale that allow tourism to be profitable cannot operate in a small bush camp. Camping doesn't generate much revenue

    同义替换:「Ecotourism」↔「ecotourists」,「more profitable」↔「generate much revenue」,「mass tourism」↔「economies of scale」,「because it requires fewer facilities」↔「」

  11. 37 Limiting the number of ecotourists is necessary to protect the environment.
    • TRUE
    • FALSE
    • NOT GIVEN

    答案:TRUE

    原文定位:In order to be environmentally sustainable, ecotourists have to be few in number

    同义替换:「protect the environment」↔「environmentally sustainable」,「Limiting the number of ecotourists」↔「ecotourists have to be few in number」,「is necessary」↔「have to be」

  12. 38 Some ecotourists prefer interacting with wildlife over engaging with local residents.
    • TRUE
    • FALSE
    • NOT GIVEN

    答案:TRUE

    原文定位:Furthermore, Westerners' interest in biodiversity often means that the tourist wants to listen to a parrot, not a local elder, and that dollars bypass beggars on their way to support trees

    同义替换:「ecotourists」↔「the tourist」,「interacting with wildlife」↔「listen to a parrot」,「engaging with local residents」↔「a local elder」,「prefer」↔「wants to」

  13. 39 Ecotourism always benefits both the local community and the environment equally.
    • TRUE
    • FALSE
    • NOT GIVEN

    答案:FALSE

    原文定位:However, what is fortunate for the birds is not always so fortunate for the local people

    同义替换:「local community」↔「local people」,「always benefits」↔「not always so fortunate for」

  14. 40 Tourism can influence a country's political priorities.
    • TRUE
    • FALSE
    • NOT GIVEN

    答案:TRUE

    原文定位:In these ways, tourism can result in a political system becoming more authoritarian and giving less consideration to the needs of individuals within the country

    同义替换:「Tourism」↔「tourism」,「can influence」↔「can result in」

相关雅思阅读真题

去机考系统练习这篇真题 →